Uutta ydinvoimaa jo tälle vuosikymmenelle

Timo Okkonen, 9.5.2022

 

Tarvitsemme uutta hiilivapaata energiaa ja uudet sarjavalmisteiset ydinreaktorit (SMR) ovat yksi mahdollisuus. Niiden käytön kerrotaan kuitenkin vaativan uuden lainsäädännön. Tämä ei pidä paikkaansa.

Uutta säännöstöä tarvittaisiin toki siihen, että erilaisia SMR-teknologioita käytettäisiin tulevaisuudessa laajasti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Jos taasen halutaan käyttää jo tarjolla olevia ratkaisuja sähköntuotantoon yhdellä laitospaikalla, voidaan soveltaa nykyisen lainsäädännön lupavaiheita.

Esimerkiksi Pyhäjoen Hanhikivenniemelle voitaisiin sijoittaa SMR-yksiköitä, joiden yhteinen sähköteho vastaisi vähintäänkin nyt pysähtyneen Fennovoiman projektin tavoitteita. Reaktoriyksiköistä saatavaa energiaa voitaisiin käyttää myös vedyn vakaaseen tuotantoon, jonka kysyntä on vahvassa kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Ruotsissa.

Tärkeimmät toteutuspäätöksiin vaikuttavat tekijät ovat teknologia, turvallisuus ja talous. Joitakin SMR-teknologioita on jo tarjolla. Niissä on käytetty tuttua tekniikkaa, mutta yksikkökokoa on pienennetty ja kokonaisuutta yksinkertaistettu. Viranomaiskäsittely ja tarkempi toteutussuunnittelu onkin voitu aloittaa esimerkiksi Kanadassa. Siellä tavoitellaan käyttöönottoa tällä vuosikymmenellä.

 
DD

Kirjoittaja toimii virolaisen Fermi Energian SMR-ohjelman neuvontantajana (kuva konferenssista Tallinnassa 2022).

 

SMR-yksiköiden ydin- ja säteilyturvallisuutta voidaan arvioida vakiintuneilla menetelmillä. STUKin sitovat määräykset ja niitä täsmentävät ohjeet on laadittu nykyisille laitostyypeille, joten niiden soveltaminen vaatisi viranomaisharkintaa. Nykylainsäädäntö sallisi tämän, koska STUKilla on viranomaisvastuu turvallisuudesta. Uuden projektin käsittely tukisi samalla uuden säännöstön kehittämistä.

Talouden osalta on pystyttävä ennakoimaan energian hinta. Se on tehtävissä. Talousriskit olisivat aiempaa pienemmät, koska investointi jakautuisi identtisiin vaiheisiin, joissa rakentaminen sujuisi yksikkö yksiköltä paremmin. Ensin tarvittaisiin investoinnista kiinnostunut omistajaryhmä tai tuotannon ostamisesta kiinnostunut asiakasryhmä. Näin saataisiin esiselvitys liikkeelle ja eteneminen suunniteltua pikaisestikin.

Suomen ydinvoimaympäristö on ainutlaatuinen: erinomaiset kokemukset ydintekniikan käytöstä, valmiit ydinjäteratkaisut, vahva luottamus viranomaiseen ja rakentava yhteiskunnallinen keskustelu. Viimeisissä laitosprojekteissa on ollut vaikeutensa, koska niitä edelsi pari vuosikymmentä ilman uusrakentamista. Nyt olisi tarjota vahvaa kotimaista kokemusta matkaan mukaan. Tämä tilaisuus kannattaisi hyödyntää.

Olisi todellakin täysin realistista pyrkiä uuden SMR-laitoksen rakentamisen aloittamiseen ennen tämän vuosikymmenen loppua. Jos näkyvissä olisi vapautuva laitospaikka, voisi rakentaminen alkaa noin neljän vuoden päästä. Tällöin ensimmäinen SMR-yksikkö voisi olla käytössä jo vuosikymmenen vaihteessa.

Previous
Previous

Uusi ydinekosysteemi – myös Suomi mukaan!